zelf pittenzak maken

Zelf pittenzak maken: zo doe je dat

De pittenzak: een duurzaam, voordelig en prettig alternatief op de kruik. Wil je zelf een pittenzak maken, bijvoorbeeld omdat je de exemplaren in de winkel te duur vindt? Of ben je gewoon dol op DIY producten? Welke reden je ook hebt: zelf een pittenzak maken is relatief goed te doen. Ontdek hier meer over dit handige product, hoe je het maakt en waar je rekening mee moet houden. 

Over de pittenzak

Een pittenzak, pittenkussen, hittepit of warmtekussen is een zakje gemaakt van stof en gevuld met een korrelig materiaal. De term ‘pittenzak’ wekt de indruk dat de zakjes altijd gevuld zijn met pitten, maar dat is niet het geval. De kersenpit wordt veel gebruikt om het zakje mee te vullen. Toch zijn er een heleboel alternatieven.

Zo worden hennepzaad en lijnzaad regelmatig gebruikt om een pittenzak mee te maken. Deze zaden verwarmen goed en zijn duurzaam verkrijgbaar. Bovendien branden ze niet snel. Er zijn bovendien nog andere producten die je kunt gebruiken om de hittepit te vullen. Denk dan aan andere soorten pitten of graansoorten. 

Kun je zelf een pittenzak maken?

Zelf een pittenzak maken is goed mogelijk. Het is namelijk een product dat je in elkaar kunt zetten zonder lastige apparatuur of specialistische kennis. Een pittenzak is simpelweg een stuk stof gevuld met een natuurlijk materiaal. Het is dus een uitstekend DIY-project voor wie graag zelf spullen maakt. 

Dit heb je nodig voor een zelfgemaakt pittenkussen

Als je graag zelf een pittenkussen wil maken dan heb je een aantal dingen nodig:

 • stof (bijvoorbeeld een oude theedoek);
 • vulling (bijvoorbeeld pitten, raan of rijst);
 • naaimachine of naald en draad;
 • kruiden of specerijen voor een prettige geur.

De hittepit is te maken met naald en draad. Uiteraard gaat dat wel iets langzamer en is nauwkeurig werken belangrijk. Je wil immers niet dat de vulling er makkelijk uit loopt. Het is daarom slimmer om een naaimachine te gebruiken als je deze tot je beschikking hebt. Een naaimachine gaat sneller én is nauwkeuriger. 

Mooi en gezondMooi en gezond

Pittenzak maken: welke vulling?

Er zijn tal van materialen die je kunt gebruiken als vulling voor een pittenzak. Er zijn wel een aantal factoren belangrijk. Allereerst is het goed voor een materiaal te kiezen dat goed tegen een stootje kan. Dat wil zeggen dat je niet een graansoort of soort pit moet kiezen die snel te warm wordt of zelfs brandgevaar oplevert. Ook wil je een materiaal kiezen dat warmte kan geleiden.

Niet elke soort vulling kan even goed warmte geleiden. Toch heeft elke soort vulling voor- en nadelen. Een materiaal dat minder goed geleidt kan weer duurzamer of goedkoper zijn. Het is dus altijd goed om de verschillende materialen tegen elkaar af te wegen.

Enkele veelgebruikte opties voor een zelfgemaakt pittenkussen zijn:

 • rauwe rijst
 • tarwe
 • mais
 • haver
 • kersenpitten
 • gedroogde linzen
 • lijnzaad
 • bonen
 • vlas zaad

De ene vulling is de andere niet. Weeg de opties tegen elkaar af en kies de vulling die het beste past bij jouw wensen voor een hittepit. 

Pittenzak maken: welke stof? 

welke stof

Als je eenmaal hebt gekozen welke vulling je wil gebruiken dan moet je nog een stof kiezen. De meest voor de hand liggende keuze bij ee DIY-project is natuurlijk om te kiezen voor een materiaal dat je over hebt. Daarom kun je prima een oude theedoek, sok of handdoek gebruiken.

Het is wel prettig om te kiezen voor een materiaal dat fijn voelt op de huid. Daar is de hittepit immers voor bedoeld. Heb je dus nog een oude fleecetrui liggen? Dan is dat de ideale manier om een echt comfortabele pittenzak te maken. Een ruwe stof of een stof die snel vlam vat is niet geschikt voor een hittepit. Een pittenzak maken betekent ook dat je er rekening mee moet houden dat je deze op kunt warmen in de magnetron. Dat kan niet zomaar met elk materiaal. 

Pittenzak maken met rijst

Je kunt gemakkelijk een pittenzak maken met rijst. Sterker nog: de hittepit met rijst maken is een van de betere opties wanneer je budgetvriendelijk een eigen pittenzak wil maken. Rijst is namelijk een relatief goedkoop product en gemakkelijk te vinden in de winkel. Ook kun je rijst gemakkelijk bijvullen als deze uit de zak loopt. 

Pittenzak maken met rijst

Het is belangrijk dat je rauwe rijst gebruikt. Welke rijst maakt niet veel uit, maar kies voor een naturel soort. Dus niet met andere toegevoegde ingrediënten, geurversterkers of smaakversterkers. Deze kunnen een raar geurtje aan de pittenzak geven of minder goed mee verwarmen met de rijst zelf. 

Welke pittenzak blijft het langst warm? 

Pittenzakken met kleine korrels en zaden blijven doorgaans langer warm dan bijvoorbeeld kersenpittenkussens. De hittepit met kersenpitten is weliswaar de oudst bekende variant, het is tevens inmiddels niet meer de meest efficiënte als het gaat om warmte. Vlas zaad, linzen en rijst worden vandaag de dag vaker gebruikt. 

Met name als het gaat om zelf een pittenzak maken dan wordt er vaak gekozen voor iets anders dan kersenpitten. De kersenpit is niet meer zoveel te vinden, al helemaal niet in bulk in een reguliere winkel. Rijst is dan een beter alternatief. 

Mooi en gezondMooi en gezond

Alternatieven op zelf pittenzak maken

Ben je niet zo handig, lijkt het proces van een pittenzak maken je best ingewikkeld of heb je simpelweg niet genoeg tijd? Genoeg redenen om alsnog een hittepit gewoon in de winkel te kopen of te bestellen. Er zijn tal van winkels die pittenzakken verkopen, maar van wisselende kwaliteit. Het zou jammer zijn als de pittenzak na een aantal keren al niet meer te gebruiken is: het is immers juist bedoeld als duurzaam product. 

Je kunt daarom het beste je pittenzak bestellen op pittenzakje.nl. Met ons uitgebreide assortiment kun je ons gerust specialist in pittenzakken noemen. Bovendien heb je de pittenzak binnen een handomdraai in huis zonder dat je naar de winkel hoeft. Pittenzakje.nl heeft bovendien een aantal prachtige en duurzame exemplaren voor een goede prijs. Je hoeft dus niet te kiezen voor het één of het ander!

Wil je een extra lange pittenzak, een pittenzak voor je baby of een pittenzak voor in je nek? Het is allemaal mogelijk bij pittenzakje.nl. Er zijn meerdere soorten en maten om uit te kiezen. Daardoor zit er altijd wel een pittenzak bij waar jij gelukkig van wordt, ook al is hij niet zelfgemaakt!

Meer BLOGS
pittenzak XL

Pittenzak XL

De voordelen van een pittenzak XL Een pittenzak XL heeft verschillende voordelen. Daar kun je als welwillende consument dankbaar gebruik van maken door het product

Lees verder »