Pittenzak verwarmen zonder magnetron

Pittenzak opwarmen zonder magnetron: zo doe je dat

Wil je een pittenzak zonder magnetron opwarmen? De meest voor de hand liggende manier om een pittenkussen op te warmen is met een magnetron. Geen zorgen, want het is mogelijk je nieuwe hittepit lekker warm te maken zonder een magnetron aan te schaffen. Allereerst is het ook een optie om de pittenzak door middel van een oven te verwarmen. Dat is de meest simpele optie. 

Wel duurt het iets langer dan met een magnetron. Verder lijkt het proces veel op elkaar. De voorbereiding en de handelingen die je moet verrichten zijn tevens bijna gelijk. Meestal wordt een magnetron gebruikt vanwege de eenvoudigheid die het apparaat meebrengt. Hier worden alternatieven aangeboden om pittenzakken op te warmen met iets anders dan een magnetron en oven. Er zijn ook manieren om een pittenzak zonder magnetron én zonder oven te verwarmen, al zijn deze niet allemaal even effectief. Hieronder lichten we een aantal manieren toe die wél effectief zijn, mits juist toegepast. Zo wordt de pittenzak zonder magnetron opwarmen een fluitje van een cent. 

Verwarmen van pittenzakken met de verwarming

In de koude wintermaanden komt het wel eens voor dat de verwarming thuis aan staat. Let op: deze manier van een pittenzak opwarmen zonder magnetron heeft wel vaak een langere tijdsduur. Hier moet dus rekening mee gehouden worden. Bedenk je een situatie: de verwarming staat aan en je wilt graag na het douchen een warme pittenzak hebben om jezelf warm te houden. Alleen is de magnetron op dit moment kapot, waardoor het via een andere weg moet. Voorafgaand aan het douchen is het dan mogelijk om de pittenzak op de verwarming te leggen zodat deze langzaam opgewarmd kan worden. Na het douchen is de pittenzak verwarmd zonder een magnetron door middel van de hitte die uit de verwarming komt. De pittenzak kan dan eenvoudig van de verwarming afgehaald worden en gebruikt worden. 

Verwarmen van pittenzakken met de verwarming

Helaas is het bij deze methode lastig om een gewenste temperatuur te vinden en ook duurt het opwarmen van een pittenzak vaak wat langer met de verwarming. Toch is deze methode wel effectief als het gaat om een pittenzak verwarmen zonder magnetron. Je doodt bovendien twee vliegen in één klap. Als de verwarming toch al aan staat is het voordeliger om daar ook je warmte vandaan te halen in plaats van met de elektriciteit van de magnetron. Pas wel op, want deze manier brengt brandgevaar met zich mee! 

De oorsprong van de hittepit

De hittepitten worden al een lange tijd gebruikt. Deze komen oorspronkelijk uit Zwitserland. Het verhaal van de eerste pittenzakjes speelt zich af bij een Zwitserse likeurfabriek. De pitten van vruchten die in de fabriek zijn gebruikt werden weggegooid. Hierdoor konden de arbeiders daar gebruik van maken. De pitten werden verzameld en ze maakten er kussens mee. Met deze kussens konden ze zich warm houden en pijn verlichten vanwege de soms zware arbeid die zij moeten verrichten. 

Maar de eerste hittepitten waren misschien al een stuk ouder dan dit Zwitserse verhaal doet vermoeden. Tijdens het opgraven van oude ruïnes in Duitsland zijn resten gevonden van een stoffen zak gevuld met kersenpitten. Dit laat dus zien dat vroeger al kersenpitten zijn gebruikt om hittepitten te maken. 

Vroeger bestonden magnetrons en ovens niet. En moest er een andere manier gebruikt worden om de pittenzak te verwarmen zonder magnetron. Dan werden ze vaak op de kachel in een zakje gelegd. Dit zodat ze warm kunnen worden en daarna gebruikt kunnen worden als kruik. Heel veilig was deze methode niet. Met de kachel de pittenzak verwarmen is soortgelijk als aan de verwarming opwarmen.

 

Mooi en gezondMooi en gezond

 

Pittenzakken stomen

Je kunt een pittenzak verwarmen door deze te stomen. Nu vraag je je ongetwijfeld af hoe je zo’n proces simpel vanuit huis kunt uitvoeren. Het is echter goed mogelijk en ook nog verrassend eenvoudig. 

Eigenlijk stoom je een hittepit op dezelfde manier waarop eten gestoomd wordt. Doordat de pittenzak verwarmd wordt door stoom wordt de zak van zichzelf een beetje vochtig. Hierna wijken de richtlijnen van een pittenzak voorbereiden een beetje af ten opzichte van een pittenzak opwarmen in een magnetron of oven. Sommige hebben thuis een bepaalde keukenapparaten om eten te kunnen stomen. Daar kan de pittenzak eenvoudig in! Zorg er wel voor dat de pittenzak verpakt is. Zo zorg je ervoor dat de pittenzak niet te vochtig wordt van alle stoom. Dat is een te makkelijke manier om jezelf aan het zakje te verbranden. 

Pittenzakken stomen

Je kunt stomen ook doen met een normale pan. Zet een pan op met een laag water. Leg vervolgens op de laag water een glazen schaal die hittebestendig is. In de glazen schaal leg je de pittenzak. Eventueel kan je een rooster onder de glazen schaal plaatsen zodat de glazen schaal niet drijft in het water. Dan is het een kwestie van deksel erop en laten stomen. Via deze manier is het alleen lastig om te peilen wanneer de pittenzak volledig is opgewarmd. Het is dus verstandig om erbij te blijven. Na zo’n 15 minuten zal de pittenzak zeker opgewarmd zijn, en kan die uit de pan gehaald worden voor gebruik. 

 

Pittenzak verwarmen zonder magnetron

Zoals je kan zien is een pittenzak verwarmen zonder magnetron niet de eenvoudigste manier. Wel is het mogelijk voor degene die geen magnetron in bezit hebben en dus de pittenzak ook niet kan opwarmen in een magnetron. Elke manier brengt zijn eigen voor- en nadelen met zich mee. Bij de ene kan het wat langer duren, bij de ander moet je rekening houden met verschillende omstandigheden. Het is maar net wat je het fijnst vindt.  

Een pittenzak is een product dat niet mag ontbreken in je huishouden. Met een blessure, verkramping of spierpijn kan een hittepit goed helpen. Ook dient de hittepit als een koud kompres. De hittepit is dus multifunctioneel. De warmte zal op een natuurlijke wijze de spieren weer herstellen. 

Met of zonder magnetron is het dus mogelijk de pittenzak telkens opnieuw te verwarmen. Je hebt geen water voor je kruik nodig en je kunt de pittenzak eindeloos opnieuw gebruiken. Ook heeft iedereen in het gezin er baat bij: van de krampjes van je baby verlichten tot de rugklachten van je oma. Er zijn tal van pittenzakken om uit te kiezen op pittenzakje.nl. Verschillende kleuren, vormen en materialen hebben verschillende voordelen. Bekijk nu het assortiment en vindt de pittenzak voor jou!

BabyBaby
Meer BLOGS