pittenzak opwarmen

Pittenzak opwarmen: hoe doe je dat?

Pittenkussen, pittenzak, hittepit, warmtekussen: hoe je het ook wil noemen, het pittenkussen is een geweldige uitvinding. En het is een uitvinding die waarschijnlijk al honderden jaren bestaat. Een pittenzak opwarmen is in een handomdraai gedaan, maar je moet wel even weten hoe. Er zijn namelijk verschillende methodes om de pittenzak te verwarmen.

Wat is een pittenzak?

Een pittenzak is een zakje van stof gevuld met een korrelig materiaal dat gemakkelijk verwarmt. Het zakje is vaak gemaakt van katoen of flanel. In het zakje zitten vaak kersenpitten, lijnzaad, rijst of andere vulling. Deze combinatie van stof met vulling leent zich goed voor opwarmen in de magnetron of via een andere weg. Het resultaat is een heerlijk warm kussen dat je kunt gebruiken op allerlei manieren:

  • om je voeten warm te houden;
  • tegen spierpijn;
  • tegen gewrichtspijn;
  • om buikkrampjes bij baby’s te verlichten;
  • om menstruatieklachten te verminderen;
  • om blessures te behandelen;
  • om de huid, spieren of gewrichten af te koelen.

De pittenzak wordt in eerste instantie veel gebruikt door hem te verwarmen. Het is echter ook mogelijk om de pittenzak juist flink af te koelen, bijvoorbeeld in de vriezer. Daarna is het zakje gemakkelijk te gebruiken als vervanging voor een koud kompres. Dit kan heel prettig zijn bij koorts, spierpijn of blessures. Soms is verkoeling ook gewenst op een warme zomerdag. 

De werking van een pittenzak

De pittenzak is doorgaans een duurzaam product. Afhankelijk van de gebruikte materialen en vulling is het nog duurzamer. Je kunt een hittepit namelijk telkens weer opnieuw gebruiken en hoeft het product dus niet te vervangen. Bovendien hoef je geen water te verspillen zoals bij een waterkruik. Ook heb je geen stroom nodig zoals bij een elektrische kruik, enkel voor de magnetron of oven waarmee je de pittenzak wil verwarmen.

De gebruikte materialen zijn uitstekend in het geleiden van warmte. Daardoor kun je de pittenzak – en dus de vulling – door en door verwarmen. Zo geniet je lang van een lekker warm kussen in je nabijheid. 

Langzaam maar zeker koelt de pittenzak af. Dat is geen probleem, want dan kun je hem direct weer in de magnetron of oven plaatsen en opnieuw verwarmen. Een hittepit blijft doorgaans ongeveer een half uur tot een uur goed warm. Daarna is het nog altijd een prettig gevoel om de pittenzak tegen je huid te houden, al is hij dan minder warm dan in het begin. 

Mooi en gezondMooi en gezond

Pittenzak opwarmen magnetron

De makkelijkste manier om een pittenzak op te warmen is in de magnetron. Dit is een keukenhulpmiddel dat vrijwel iedereen in huis heeft. Bovendien duurt de pittenzak opwarmen in de magnetron het minst lang van alle methodes.

Zorg dat de magnetron op ongeveer 600 Watt staat. Veel hoger kan de hittepit beschadigen. Vervolgens verwarm je de pittenzak in ongeveer 1 tot 2 minuten. Afhankelijk van de magnetron zijn soms 3 minuten nodig. Twijfel je over hoe sterk jouw magnetron is? Dan kun je het beste beginnen met een minuut en telkens 30 seconden langer verwarmen tot de pittenzak op een voor jou fijne temperatuur is.

Pittenzak magnetron

Om het pittenkussen te beschermen is het goed om deze heel licht te bevochtigen voor het verwarmen. Dat kan met een plantenspuit of met een natte doek. Zo werkt het materiaal beter mee met de warmte.

Houd er rekening mee dat de magnetron vrij moet zijn van etensresten. Deze kunnen in de stof trekken of de pittenzak beschadigen. Heeft je magnetron geen draaischijf? Dan kun je de pittenzak halverwege het beste even omdraaien en opschudden. Dan weet je zeker dat hij overal even goed verwarmd is. 

Pittenzak opwarmen oven

Een pittenzak opwarmen in de oven? Ook dat is goed mogelijk. Wel zijn er dan een aantal kanttekeningen om rekening mee te houden:

  • een pittenzak opwarmen in de oven duurt langer;
  • een pittenzak opwarmen in de oven is ingewikkelder.

Houd de ovenstand zo laag mogelijk. Indien mogelijk kies je voor 100 graden Celsius. Boven de 120 is in ieder geval nooit aan te raden. Ook geldt hier – net als bij de magnetron – dat de oven vrij moet zijn van etensresten. Allereerst om beschadiging van het materiaal te voorkomen. Bovendien moet de hittepit vrij lang in de oven, waardoor nare geurtjes in de stof kunnen trekken. Dat is niet prettig en niet gemakkelijk te verwijderen. 

Plaats de pittenzak maximaal 20 minuten in het midden van een voorverwarmde oven. Houd er daarbij rekening mee dat de pittenzak misschien korter nodig heeft: het is goed om na 10 minuten even te controleren hoe warm de zak is geworden. Aan de hand daarvan kun je bepalen of het slim is om nog een aantal minuten er bovenop te tellen. 

GezondheidGezondheid

Pittenzak opwarmen: alternatieven

Heb je geen magnetron en geen oven tot je beschikking? Dan is een pittenzak opwarmen lastiger, maar niet onmogelijk. Er zijn een aantal manieren om de hittepit te verwarmen.

Allereerst kun je een pittenkussen ook verwarmen aan een radiator. Plaats het kussen op de verwarming of andere – veilige – warmtebron en wacht. Het hangt af van hoe hoog de verwarming staat hoe snel het pittenkussen warm is. Dit kan van een half uur tot een paar uur duren. Houd de pittenzak wel goed in de gaten want het materiaal kan ook te warm worden.

Pittenzak verwarmen zonder magnetron

Daarnaast is het mogelijk een pittenzak te stomen op het fornuis. Zet een pan met water op en leg hier een andere, kleinere pan in. Zet het vuur aan en zorg dat het water in de onderste pan goed warm is. Zo kun je geleidelijk aan de hittepit verwarmen. Dit is een uitdagende techniek en het is belangrijk dat je in de buurt blijft. Probeer ook te voorkomen dat het vuur te hoog staat en het water te hard kookt. 

Soorten pittenzakken

Voor elke wens is er wel een soort pittenkussen te vinden. Er is een pittenzak in een u-vorm, speciaal voor nekklachten. De Kipkep pittenzak is een kleiner model dat je kunt gebruiken voor baby’s, bijvoorbeeld om darmklachten tegen te gaan. Bovendien kies je uit verschillende vullingen, afmetingen en leuke hoezen. Bij pittenzakje.nl is een ruim assortiment om uit te kiezen. Zo zit er voor iedereen wel iets tussen!

Meer BLOGS