Pittenkussen kopen
Pittenkussen kopen

Alles dat je moet weten over het pittenkussen

Tijdens de koude wintermaanden is er weinig zo lekker als onder een deken kruipen op de bank. Maar hoe zorg je nu dat je lekker warm blijft, zelfs als het buiten vriest? Juist, met een pittenkussen. Dankzij een pittenkussen heb je altijd een fijne warmtebron in de buurt, voor extra comfort of om klachten te behandelen.

Ben je benieuwd wat een pittenkussen is, wat je ermee kunt doen of waar je een pittenkussen kunt kopen? Dat en meer ontdek je hier.

Wat is een pittenkussen?

Een pittenkussen is een zakje van stof dat is gevuld met pitten of een ander korrelig materiaal. Pittenkussens worden ook wel pittenzakken of hittepit genoemd. Het zijn allemaal benamingen voor hetzelfde product. De vulling van de pittenkussens kan verschillen. Je kunt ze opwarmen in een magnetron of oven. De pittenzak blijft daarna heerlijk lang warm. Daardoor kun je hem gebruiken in plaats van een kruik. Je kunt pittenkussens ook gebruiken om een blessure te behandelen of klachten aan spieren te verminderen. 

Het handige van een pittenkussen is dat deze ook te gebruiken is om juist te verkoelen, in tegenstelling tot een kruik. Pittenkussens kun je namelijk ook een tijdje in de vriezer leggen. Het materiaal wordt dan flink koud en is ideaal om verwondingen of blessures aan te pakken. Ook kun je de pittenkussens in dat geval gebruiken voor verkoeling tijdens de warme zomermaanden. 

Een pittenkussen kopen: de voordelen

Overweeg je een pittenkussen kopen? Dat is een goede keuze, want met dit handige hulpmiddel haal je allerlei voordelen in huis:

  • Behandel klachten aan de nek, rug of andere lichaamsdelen door de verwarmde pittenzak tegen het probleemgebied te plaatsen.
  • Een pittenkussen is een duurzame keuze: je kunt het zakje telkens opnieuw gebruiken en hoeft geen water of stroom te verspillen. 
  • Pittenkussens zijn bovendien te gebruiken voor baby’s en kinderen omdat ze gemaakt zijn van natuurlijke materialen. Ook in het geval van darmkrampjes bij een baby is de hittepit ideaal. 
  • Gebruik de pittenzak om klachten door menstruatie te verlichten.
  • Leg het pittenkussen in de vriezer om het juist te gebruiken ter verkoeling, op een warme dag of om een blessure te behandelen.
  • Gewrichtspijn is gemakkelijk te verlichten door er een verwarmde pittenzak tegenaan te leggen. 

Pittenkussens zijn dus behoorlijk diverse producten. Het is altijd handig om er eentje in huis te hebben, en je hebt al een pittenzak voor een laag bedrag.

Mooi en gezondMooi en gezond

Zo gebruik je een pittenkussen

Wil je een pittenzak kopen? Dan kun je vaak op de verpakking instructies vinden voor gebruik. Bovendien is het gebruiken van een pittenkussen relatief simpel. 

Je kunt een pittenzak opwarmen in de magnetron of de oven. De magnetron is het meest praktisch aangezien dit sneller gaat en het product goed evenredig verwarmd wordt. Voorafgaand aan het verwarmen kun je de pittenzak het beste even een beetje nat maken. Start vervolgens met een minuut op 600 watt in de magnetron. Vanuit daar kun je zachtjes opbouwen als het pittenkussen nog niet goed verwarmd is. Doe dit in stukken van 15 seconden maximaal, om te voorkomen dat het pittenkussen juist te warm wordt. 

Heb je geen magnetron of wil je het pittenkussen liever verwarmen in de oven? Verwarm de oven dan voor op 100 graden. Wacht tot de oven goed warm is en plaats het pittenkussen 10 tot 12 minuten in het midden van de oven. Het is goed om dit te doen op een rooster of bakplaat met een stuk bakpapier ertussen. Zo voorkom je dat de hittepit beschadigd raakt. 

Wil je het pittenkussen juist koud maken? Dan kun je deze in de koelkast of vriezer leggen. De koelkast is een alternatief als je geen vriezer hebt, maar is niet ideaal. De vriezer verkoelt sneller en grondiger. Laat het pittenkussen er zo lang in liggen als je wil, maar tenminste een half uur. Dan is het materiaal goed afgekoeld en kun je het gebruiken tegen de huid. Is de pittenzak nog te koud? Doe er dan een kussensloop of theedoek omheen voor een extra laag bescherming tussen de pittenzak en de huid. 

Soorten pittenkussens

Het pittenkussen – of een variant ervan – bestaat waarschijnlijk al honderden jaren. De eerste pittenzakken zijn al in de middeleeuwen gemaakt. Toen werden met name kersenpitten gebruikt om de zakjes te vullen. Tegenwoordig worden ook andere materialen ingezet. Het gaat erom dat het een korrelig materiaal bevat dat gemakkelijk verwarmt.

De meest voorkomende vullingen voor het pittenkussen zijn:

 

  • kersenpitten
  • graan of rijst
  • lavendel

 

Er worden naast pitten of graansoorten ook vaak kruiden of bloemen toegevoegd voor een extra lekkere geur. Vaak is dat lavendel, maar het kan ook een ander kruid of andere bloem zijn. Als je de hittepit graag gebruikt bij misselijkheid of voor kleine kinderen dan is een versie zonder geur wellicht de betere optie.

Pittenkussen als duurzame optie

Wil je een pittenkussen kopen en vind je duurzaamheid belangrijk? Dan zit je op het goede spoor. De pittenkussens zijn namelijk vanzelfsprekend duurzaam. Ze worden gemaakt van natuurlijke materialen.

De zak van de hittepit is vaak gemaakt van stof. Dat kan katoen zijn maar ook linnen of jute. Vrijwel alle soorten stof zijn geschikt en je kunt dus de versie kiezen die het beste past bij jouw wensen. Stevige en grove stoffen zijn vaak vanzelfsprekend de meest duurzame keuze. Deze geven beter warmte af en hoef je dus minder lang te verwarmen om het gewenste effect te behalen. 

Pittenkussen kopen voor in bed

Wil je een pittenkussen kopen om je voeten warm te houden tijdens je slaap? Houd er dan rekening mee dat je het kussen niet te veel verwarmt. Het kan namelijk brandgevaar opleveren als de hittepit te heet is. De stof kan dan een deken of matras te extreem verwarmen. Het beste is om het pittenkussen te laten afkoelen alvorens je deze in het bed legt. 

Een pittenkussen kopen op pittenzakje.nl

Op pittenzakje.nl kun je een pittenkussen kopen voor elke situatie. Wil je het kussen graag gebruiken voor een baby of kind? Kies dan een kleinere versie. Vind je het juist fijn om zelf te gebruiken, in bed of op de bank? Dan zijn er grotere hittepitten te koop.

Meer BLOGS
pittenzak XL

Pittenzak XL

De voordelen van een pittenzak XL Een pittenzak XL heeft verschillende voordelen. Daar kun je als welwillende consument dankbaar gebruik van maken door het product

Lees verder »