Groot pittenkussen

Pittenkussen groot: wat het is en wat je eraan hebt

Alles dat je moet weten over de pittenzak

Het pittenkussen is al sinds jaar en dag een populair item in veel huishoudens. De geschiedenis ervan gaat waarschijnlijk honderden jaren terug. Tegenwoordig zijn er moderne versies van beschikbaar. Het pittenkussen is groot, klein, voor kinderen of voor volwassenen en in allerlei kleuren verkrijgbaar. 

Benieuwd of een groot pittenkussen iets voor jou is? Ontdek hier alles over dit handige huishoudelijke item en bepaal of het de keuze voor jou is. Ben je overtuigd? Dan vind je op pittenzakje.nl een variant voor elke wens! 

Wat is een pittenkussen?

Een pittenkussen kent veel namen. Het wordt ook wel een kersenpitkussen, hittepit, pittenzakje of warmtekussen genoemd. Het zijn allemaal benamingen voor hetzelfde: een zakje van stof dat gevuld is met een korrelig materiaal. Vaak is dat een soort pit of zaad. Denk dan aan kersenpitten, lijnzaad of zelfs rijst. 

Het bijzondere van het pittenkussen is dat je het kunt verwarmen in de magnetron om vervolgens te gebruiken als warmtebron. Daardoor dient het dus als vervanging voor bijvoorbeeld een kruik. Het pittenkussen is een duurzamere keuze en is in veel varianten verkrijgbaar. 

Een pittenkussen groot is simpelweg een grotere variant van het klassieke pittenkussen. Omdat pittenzakjes veel voor baby’s en jonge kinderen worden gebruikt, zijn er met name veel kleinere varianten op de markt. Je kunt echter ook een groter pittenkussen vinden, onder andere op pittenzakje.nl. Daarmee kun je een groter gebied behandelen of warm houden. 

De werking van een pittenkussen

Een pittenkussen kun je op verschillende manieren verwarmen:

  • in de magnetron
  • in de oven
  • op de verwarming
  • op het fornuis

Met name de eerste twee methoden worden het meeste gebruikt. Deze zijn dan ook het meest praktisch en veilig. 

Als de pittenzak eenmaal goed warm is, kun je deze gebruiken door hem tegen je lichaam aan te houden. Dat kan zijn om een pijnlijke plek te verwarmen of simpelweg je lichaamstemperatuur te verhogen, bijvoorbeeld tijdens een koude winterdag. 

Het korrelige materiaal in het pittenkussen wordt speciaal uitgekozen op de warmtegeleidende eigenschappen. Zo zijn kersenpitten uitstekende warmtegeleiders, net als rijst en lijnzaad. Daarom worden deze vaak gekozen als vulling voor een pittenkussen groot. 

Mooi en gezondMooi en gezond

Voordelen van een pittenkussen groot

Het pittenkussen in groot formaat brengt veel voordelen met zich mee. Allereerst voordelen die je terugvindt in ieder pittenzakje. Daarnaast heeft dit grotere formaat nog een aantal extra voordelen. 

Het pittenkussen wordt gebruikt om het lichaam te verwarmen. Veel mensen gebruiken het om koude voeten tegen te gaan of om op de buik te leggen op een koude winterdag. Houd er rekening mee dat je een pittenkussen beter niet verwarmd in bed kan leggen in verband met brandgevaar.

Daarnaast kan een pittenkussen als verlichting dienen bij allerlei vervelende klachten. Denk dan aan spierpijn, gewrichtspijn en menstruatieklachten. Bij dit soort problemen kan warmte helpen als verlichting, om zwelling tegen te gaan of om extra comfort te creëren. 

pittenkussen

Pittenkussens worden ook veel gebruikt om klachten te verlichten bij kinderen. Zo helpt het kussen goed tegen buikkrampjes bij baby’s: een fenomeen dat veel voorkomt in het eerste levensjaar. Het pittenkussen groot is daarvoor overigens niet de beste keuze aangezien deze te zwaar is voor een baby. In dat geval zijn er andere kleine varianten van de hittepit verkrijgbaar. 

Het pittenkussen in groot formaat is met name geschikt voor het verlichten van klachten aan de rug, nek en schouders. Een groter pittenkussen is vaak groot genoeg om de hele schouderpartij in één keer te verwarmen en dus pijn te verminderen. Pijnlijke spieren verwarmen heeft namelijk een positief effect. Warme spieren trekken minder en zijn minder pijnlijk. Dat komt doordat de bloedsomloop op deze manier wordt gestimuleerd. Wanneer het pittenkussen is afgekoeld, kun je het simpelweg nogmaals kort in de magnetron leggen en het gebied opnieuw verwarmen tot de pijn vermindert. 

Andere soorten pittenkussens

Het pittenkussen in het groot is zeker populair. Met name voor volwassenen is het prettig als het pittenzakje een groter gebied tegelijk kan bedekken. Er zijn echter ook andere soorten pittenkussens die in andere situaties beter helpen.

Pittenkussen voor baby

Het pittenkussen voor je baby is kleiner van formaat en vaak lichter. Het wordt veel gebruikt om buikkrampen tegen te gaan, maar kan ook gewoon dienen als warmtebron op de bank. Oudere kinderen hebben er ook baat bij. Het warmtekussen voor baby’s is vaak ook verkrijgbaar met allerlei leuke hoesjes welke wasbaar zijn. Dat is wel zo praktisch!

Mooi en gezondMooi en gezond

Pittenkussen voor nek

Hoewel je een groot pittenkussen ook prima in de nek kunt gebruiken, zijn er ook speciale pittenzakjes voor de nek gemaakt. Deze hebben een praktische u-vorm waardoor ze vormen naar de nek. Daarmee kun je elke zere plek tegelijk behandelen. Dit pittenkussen is natuurlijk weer minder praktisch als je het ook voor andere doeleinden wil gebruiken, al kun je ook deze versie prima op de buik leggen voor verlichting of verwarmen. 

Pittenkussen groot reinigen

Ook een groot pittenkussen kun je vaak relatief gemakkelijk reinigen. Het is in dat geval belangrijk om een pittenzak te kiezen met een hoes die je kunt verwijderen. Deze kun je vervolgens in de wasmachine doen of met de hand reinigen. Houd er rekening mee dat je de pittenzak zelf niet zomaar in de wasmachine kunt gooien. Daarna is de zak niet meer of minder goed te gebruiken. 

Wil je pittenkussens minder laten opvallen in het interieur? Dan kun je afwisselen met leuke hoezen die passen bij je bank of stoel. Zo kun je het kussen als je het niet gebruikt gewoon verbloemen als normale accessoire in de woning. 

Het pittenkussen opwarmen

De makkelijkste manier om een groot pittenkussen op te warmen is in de magnetron. Zet de magnetron op ongeveer 600 Watt (veel hoger is niet aan te raden). Een pittenkussen groot moet vaak iets langer in de magnetron dan een kleinere versie, al zal het niet veel schelen. Begin met een minuut en bouw langzaam op aan de hand van hoe warm het kussen is geworden. Heeft je magnetron geen draaifunctie? Dan is het ook verstandig om de zak tussendoor even om te draaien. Zo weet je zeker dat deze geleidelijk wordt verwarmd.

Een groot pittenkussen kopen

Nu je weet welke mogelijkheden er zijn, is het nog makkelijker een pittenkussen te vinden dat op je wensen aansluit. Het is bovendien een duurzame optie in vergelijking met andere producten met dezelfde werking. Dus waar wacht je nog op? Koop je pittenkussen nu en je hebt het de hele winter lekker warm!

Meer BLOGS
pittenzak XL

Pittenzak XL

De voordelen van een pittenzak XL Een pittenzak XL heeft verschillende voordelen. Daar kun je als welwillende consument dankbaar gebruik van maken door het product

Lees verder »