Het kersenpittenkussen: dit moet je weten
Een kersenpittenkussen, ook wel bekend als pittenkussen, hittepit of pittenzak, heeft ontzettend veel voordelen. Het is dan ook geen wonder dat steeds meer huishoudens standaard zo’n handig kersenpittenkussen in huis hebben. Het dient vaak als vervanging voor een kruik gevuld met warm water, maar is nog veel meer dan dat. Zo kan een pittenkussen ook gebruikt worden in plaats van een kompres bij blessures, een warmtekussen voor de nek of een andere toepassing die kou of warmte vraagt.
Ben je benieuwd of het kersenpittenkussen iets voor jou is? Hier ontdek je meer over dit handige hulpmiddel, hoe je het gebruikt, welke versies je uit kunt kiezen en meer. Op pittenzakje.nl kun je vervolgens gemakkelijk je kersenpittenkussen bestellen. Deze wordt dan snel thuisbezorgd.
Waarom een kersenpittenkussen kopen?
Er zijn veel redenen om te kiezen voor een pittenkussen. Het meest voorkomende argument om voor de pittenzak in plaats van bijvoorbeeld een kruik te gaan is het feit dat het een duurzame optie is.
Het kersenpittenkussen is een stuk stof, vergelijkbaar met een kussen, welke gevuld is met kersenpitten. De naam doet het uiteraard al vermoeden. Het kersenpittenkussen kun je opwarmen. Dat kan in de magnetron of door hem op de verwarming te leggen. Ook in de oven kun je een pittenkussen opwarmen. Daarmee hoef je dus geen liters water te verspillen. De pittenzak is binnen de kortste keren opgewarmd en de waterkoker hoeft niet eens gevuld. Daarmee is het een duurzame optie.
Daarnaast is het kersenpittenkussen duurzaam omdat je hem telkens opnieuw kunt gebruiken. Is de warmte eraf? Dan kun je het zakje gewoon nog een keer in de magnetron of oven leggen om hem opnieuw op te warmen. Sterker nog: bij zorgvuldig gebruik kan het zakje jaren of zelfs tientallen jaren meegaan, afhankelijk van het materiaal en de kwaliteit. Dat is dus nog een manier waarop het een duurzame keuze is.
Hier kun je een kersenpittenkussen voor gebruiken
Het kersenpittenkussen is inzetbaar op meerdere manieren. Je kunt het kussen namelijk verwarmen om bijvoorbeeld klachten door kou tegen te gaan zoals koude voeten of een stijve nek. Maar je kunt het kussen ook in de vriezer leggen voor een half uur of langer. Op die manier kun je het gebruiken als koud kompres, bijvoorbeeld bij spierklachten of blessures.
Verder is het kersenpittenkussen een veelgemaakte keuze voor problemen met:
- gewrichten
- spieren
- menstruatieklachten
- krampjes bij baby’s
- klachten aan nek of rug
Natuurlijk kun je het kersenpittenkussen ook heerlijk gebruiken om warm te blijven in de winter. Als de energierekening te hoog dreigt uit te vallen, kun je de verwarming iets lager zetten en jezelf warm houden met een pittenzakje. Dat is beter voor je portemonnee en beter voor het milieu.
Houd er wel rekening mee dat zo’n heftige warmtebron altijd brandgevaar met zich meebrengt. Val dus nooit zomaar in slaap met een net verwarmde hittepit in bed en pas op met brandbare materialen in de buurt van je pittenzak.
Zo moet je een kersenpittenkussen opwarmen
Je kunt een kersenpittenkussen opwarmen in de magnetron. Dat is de makkelijkste manier en tevens de manier die vaak wordt aangeraden door de fabrikant.
Je magnetron moet je dan wel op een lage stand zetten. Zo’n 650 Watt of zelfs minder is aan te raden. Begin met de hittepit een minuut verwarmen in het midden van de magnetron. Voel na die minuut even hoe warm het zakje is. Kan het nog wel warmer? Draai de zak dan ook even om, vooral als de magnetron geen draai functie heeft. Zet hem nog een minuut aan en voel nogmaals. Nog altijd te koud? Dan kun je vanaf dit punt telkens met 30 seconden verwarmen tot de gewenste warmte.
Een kersenpittenkussen opwarmen kan bovendien op andere manieren. Het is ook goed mogelijk om hiervoor de oven te gebruiken. Dan is het wel goed om te weten dat het opwarmen in de oven een stuk langzamer gaat. Verwarm de oven voor maar gebruik een lage hoeveelheid graden. 100 tot 120 is vaak voldoende. Plaats het pittenzakje vervolgens in het midden van de voorverwarmde oven. Afhankelijk van hoe sterk de oven is, duurt dit ongeveer 10 tot 20 minuten. Laat het kersenpittenkussen in ieder geval nooit langer dan 20 minuten in de oven liggen.
Een derde optie – al is dit een minder praktische – is om het kersenpittenkussen te verwarmen aan een verwarming ofwel radiator. Daardoor gaat er geen warmte verloren. Deze wordt immers opgenomen door het pittenkussen. Wel is het in dit geval belangrijk om goed op te letten want je wil niet dat de stof in brand vliegt. Als je het zakje te lang laat liggen, ontstaat dat risico wel.
De geschiedenis van kersenpittenkussens
Het kersenpittenkussen bestaat vandaag de dag in allerlei varianten. De kussens zijn niet meer allemaal gevuld met kersenpitten. Vaak zijn het rijst, graan of een soort gedroogde linzen die je erin vindt. Maar de kersenpit is waarschijnlijk waar het allemaal mee begon.
Het verhaal gaat rond dat er vroeger kersenpitten overbleven bij bepaalde productieprocessen in fabrieken. Fabrieksarbeiders hielden deze pitten achter en stopten ze in een soort zak of sloop. Deze verwarmden ze vervolgens om de lange en koude dagen in de fabriek door te komen.
Er bestaat zelfs een kans dat het kersenpittenkussen nog veel ouder is dan dat. Soortgelijke toepassingen zijn al in de middeleeuwen besproken. Er is helaas geen manier om zeker te weten dat het zo ver terug reikt, maar we weten wel zeker dat de hittepit al lang populair is.
Pittenzak zelf maken of kersenpittenkussen kopen
Het is goed mogelijk om een pittenzak zelf te maken. Wel moet je dan een beetje handig zijn. Het is namelijk nodig om de zak dicht te naaien. Dat kan met naald en draad of met een naaimachine, maar moet uiterst nauwkeurig gebeuren. Omdat het vulmateriaal zo klein en korrelig is, wil je dat er in het zakje geen enkele opening te vinden is. Bovendien wil je dat het geheel genoeg lucht heeft om de magnetron te overleven.
Ben je dus niet zo handig? Dan kun je ervoor kiezen om je eigen kersenpittenkussen te kopen op pittenzakje.nl. In die webshop vind je een breed assortiment van pittenkussens en soortgelijke producten die je de hele winter warm kunnen houden.