Pittenzak magnetron

Het opwarmen van een pittenzak in de magnetron

Een pittenzak is ideaal voor ontspanning en daarnaast ook een goed middel tegen pijn. Of het nu spierpijn, verkramping, een blessure of bijvoorbeeld buikpijn is, een pittenzak helpt de pijn te verzachten. Het enige wat je hoeft te doen is een pittenzak aanschaffen en deze opwarmen in de magnetron! Met Pittenzakje.nl heb je al binnen een paar dagen een eigen pittenzak in huis. Naast voor bijvoorbeeld de spieren is een pittenzak ook heerlijk voor als je even wilt opwarmen. Daarnaast wordt er in tegenstelling tot bij een normale kruik geen gebruikt gemaakt van water. Dit is een van de vele voordelen van een pittenzak! Ook al is het erg gemakkelijk, het is belangrijk te weten hoe lang een pittenzak in de magnetron moet en waar je rekening mee moet houden tijdens het opwarmen.

Pittenzak voor in de magnetron

In tegenstelling tot een kruik hoef je bij een pittenzak de zak alleen even op te warmen in de magnetron. Dit scheelt water en is daarnaast ook een stuk veiliger. Wanneer een kruik lekt kan dit namelijk voor brandwonden zorgen. Indien de pittenzak kapot gaat is er geen gevaar, de pitten doen nauwelijks zeer op de huid. 

De pittenzak heeft daarnaast ook vele andere voordelen. Zo wordt een pittenzak vaak gebruikt voor het verlichten van pijn, tegen gewrichtsklachten, tegen spanning, stress en overbelasting. Daarnaast geeft een pittenzak ook een heerlijk warm en ontspannen gevoel en is ideaal om de koude wintermaanden mee door te brengen. 

Er zijn verschillende soorten en vormen pittenzakken. Zo heb je rechthoekige zakken, vierkante kussen, nek kussens in allerlei kleuren en prints. Er zijn zelfs speciale pittenzakken voor baby’s. Bekijk onze collectie en kijk welke aansluit bij jouw behoeftes! 

Mooi en gezondMooi en gezond

 

 

Belangrijk om op te letten tijdens het verwarmen van de pittenzak

Er zijn verschillende dingen die belangrijk zijn tijdens het opwarmen van de pittenzak in de magnetron. Zo raden wij het aan goed op de volgende punten te letten: 

   

   • Zorg dat de pittenzak nooit in contact met metaal komt. Hierdoor wordt de zak beschadigd. Wanneer er in de magnetron een metalen rooster zit moet de pittenzak altijd eerst op een magnetronbestendig bord geplaatst worden;

   • Wanneer er geen draaischijf in de magnetron zit of deze niet goed werkt is het belangrijk het bord halverwege te keren. Ook raden we het aan de pittenzak na elke minuut even op te schudden om oververhitting van de pittenzak te voorkomen. De pittenzak moet namelijk geleidelijk verwarmd worden in de magnetron;

   • Let erop dat de magnetron schoon en vrij van etensresten is. Zo hou je niet alleen de pittenzak schoon, maar zorg je er ook voor dat er geen schroeiplekken in de stof ontstaan. Ook kan het gevaarlijk zijn als er hardnekkige etensresten aan de pittenzak zitten;

   • Besprenkel voor het verwarmen de pittenzak met water. Dit helpt tegen uitdroging en zo blijft de warmte beter in de pittenzak;

   • Blijf altijd in de buurt wanneer de pittenzak in de magnetron zit. Wees ook extra alert met gebruik van de pittenzak voor bijvoorbeeld baby’s. 

  Hoe lang moet de pittenzak in de magnetron? 

  Een pittenzak moet gemiddeld 1 tot 2 minuten op 600 Watt in de magnetron. Wanneer de pittenzak nog niet op de juiste temperatuur is wordt het aanbevolen de tijd steeds per 30 seconden te verlengen. Het is ook belangrijk de pittenzak goed in de gaten te houden en de zak voorzichtig uit de magnetron te halen. Dit voorkomt de kans op brandwonden door een te hete pittenzak. Ook zijn er veel verschillende soort en maten pittenzakken, elke weer met een andere gebruiksaanwijzing. Wij raden het aan deze gebruiksaanwijzing nauwkeurig  door te lezen om erachter te komen hoe lang jouw pittenzak in de magnetron moet. 

  Welke pittenzak blijft het langst warm

  Gemiddeld blijft een pittenzak 30 tot 35 minuten lang warm, maar hoe lang een pittenzak precies warm blijft, hangt van de vulling af. Er zijn verschillende soort vullingen. Zo heb je pittenzakken met een vulling van:

    

    • Tarwe

    • Kersenpitten 

    • Lijnzaad

    • Rijst

    • Koolzaad

    • Druivenpitten

    • Siliconen parels

   De pittenkussen met kleine zaden of korrels blijven langer warm. Dat komt doordat er bij kleine korrels minder ruimte tussen de korrels zit. Hierdoor blijft de warmte beter bij elkaar. Kersenpitten zijn bijvoorbeeld redelijk groot. Dan zit er ook meer ruimte tussen de korrels en vervliegt de warmte sneller. Pittenzakken met kleine korrels zoals tarwe kunnen dus nog erg lang na het opwarmen van de pittenzak warm blijven.

   Wanneer de pittenzak lang warm blijft kun je lekker lang op de bank blijven liggen. Ook is dit ideaal wanneer je de pittenzak gebruikt voor in bed. Zo blijven bijvoorbeeld je voeten warm tot je in slaap valt. Ook is een voordeel dat de pittenzak met tarwe ook buiten goed te gebruiken is, de pittenzak past zich namelijk aan naar de lichaamswarmte en koelt dus nooit helemaal af tijden gebruik.

   GezondheidGezondheid

    

    

   Tips om je pittenzak lang warm te houden

   Na het opwarmen van de pittenzak wil je het liefst dat deze zo lang mogelijk warm blijft. Dit kan je doen door bijvoorbeeld een dekentje over de pittenzak te plaatsen. Dit doe je nadat je de pittenzak op de plek naar keuze hebt gelegd, bijvoorbeeld op je buik, in je nek of bij je voeten. Leg na het plaatsen van de pittenzak een dekentje er overheen. Dit dekentje helpt ervoor te zorgen dat de warmte niet snel weg gaat. 

   Het is ook mogelijk om de pittenzak onder je kleding te plaatsen, dit heeft hetzelfde effect als bij het gebruik van een dekentje. Een andere tip is om de pittenzak af en toe met een beetje water te besprenkelen, wanneer de korrels een beetje vochtig blijven warmen ze extra goed op en kunnen ze ook weer extra warmte afgegeven. Daarnaast is het ook belangrijk voor een schone magnetron te zorgen. Dan komen er geen beschadigingen en kan de warmte er ook niet via een gaatje in de stof uit. 

   Geschiedenis pittenzak

   Oorspronkelijk werd de pittenzak gebruikt om werknemers warm te houden tijdens het werken in de fabriek. Het verhaal gaat dat in een Zwitserse fabriek pitten als afval werden weggegooid en de arbeiders deze opraapten om er vervolgens kussens van te maken. Er zijn zelfs Middeleeuwse opgravingen geweest waarbij resten van kersenpitten en stoffen zakken zijn gevonden. Mogelijk werden de pittenzakken met kersenpit dus al in de middeleeuwen gebruikt!

   Een pittenzak aanschaffen

   Nu je weet hoe je een pittenzak moet opwarmen en gebruiken is het natuurlijk ook belangrijk een pittenzak in huis te hebben. Bij Pittenzakje.nl hebben wij een uitgebreide collectie pittenzakken voor jong en oud! Bekijk onze verschillende soorten en binnenkort lig ook jij er lekker ontspannen en warm bij.

   Meer BLOGS